Emlak piyasasındaki dalgalanmalar, ev almanın mı yoksa kirada oturmanın mı daha avantajlı olduğuna karar vermeyi giderek zorlaştırıyor. Bu kararı belirleyen en önemli faktör ise bütçeniz. Karar sürecini kolaylaştırmanın yolu, kısa ve uzun vadeli planlarınızı gözden geçirmekten geçiyor.
Ev almak, uzun vadeli yatırım sağlarken peşinat ve faiz oranlarını karşılamayı gerektirir. Kirada oturmak ise esneklik sunar ve düşük başlangıç maliyetiyle bütçenizi rahatlatabilir. Karar, aylık gelir, bütçe ve kısa-uzun vadeli planlarınıza göre şekillenmelidir.
Kirada Oturmanın Avantajları ve Dezavantajları
Kirada oturmak genellikle zor bir durum olarak görülse de avantaj ve dezavantajları bireysel tercihlere göre değişiklik gösterebilir. Özellikle "kendi evin gibisi yok" anlayışı, bu konuda algımızı şekillendiren temel unsurlardan biridir.
Kirada oturmanın avantajları; taşınma kolaylığı, bakım masraflarının mülk sahibine ait olması ve düşük başlangıç maliyetleridir. Dezavantajları ise kira ödemesi, uzun vadede mülk edinememe ve ev sahibinin kurallarına bağlı kalma zorunluluğudur.
Ev Sahibi Olmanın Avantaj ve Dezavantajları
Ev sahibi olmak çoğu kişinin hayalini süsler. Ancak bu durumun avantaj ve dezavantajlarını iyi değerlendirmek gerekir. Ev sahibi olmanın avantajları; mülk edinerek yatırım yapma, özgürce değişiklik yapabilme ve kira ödeme zorunluluğunun olmamasıdır. Dezavantajları ise yüksek başlangıç maliyetleri, bakım ve onarım masrafları ile ekonomik krizlerde mülk değerinin düşme riskidir.
Hayalinizdeki evi kirada oturarak izlemeyin
Kirada oturmanın maliyeti her geçen gün artarken, ev sahibi olmak uzun vadede daha mantıklı bir seçenek. Hayalinizdeki eve hemen sahip olun.
HEMEN KAYIT OLMaliyet Karşılaştırmaları
Kirada oturmak, yalnızca kira ödemenizi gerektirirken, ev sahibi olmanın maliyeti peşinatsız konut kredisi almayacaksanız peşinat, kredi masrafları ve uzun vadeli kredi ödemeleri gibi birçok unsuru içerir. Bu nedenle, karar verirken mevcut ekonomik şartları, yaşınızı ve mesleki durumunuzu göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kirada oturmanın zaman içerisindeki maliyeti
Kirada oturmanın uzun vadeli maliyeti, kira artış oranlarına ve enflasyona bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin, aylık 20.000 TL kira ödediğinizi varsayarsak, bu miktar yıllık 240.000 TL’ye denk gelir. 10 yıl boyunca kira ödemeye devam ettiğinizde, enflasyon oranı da hesaba katıldığında toplam maliyetiniz yaklaşık 4.480.000 TL’ye ulaşabilir.
Şu an 4.480.000 TL’ye kirası 20.000 TL olan ev standartlarında bir konut bulmak oldukça güç. Bu nedenle her yıl yenilenen kira artış oranı ve enflasyonu da göz önünde bulundurarak bir hesaplama ve planlama yapmak sizin için uygun olacaktır.
Ev sahibi olmanın zaman içerisindeki maliyeti
Ev sahibi olmanın uzun vadeli maliyeti ise daha farklı bir hesaplama gerektirir. Günümüzde birçok şehirde 4.000.000 TL'nin altında iyi standartlarda ev bulmak oldukça zor, özellikle İstanbul gibi büyük ve kozmopolit şehirlerde bu durum daha da belirgin hale geliyor.
Ev sahibi olmak istediğinizde, yeterli birikiminiz yoksa peşinat için finansman sağlama sorunu ortaya çıkabilir. Bu süreçte, genellikle önce yakın çevreden destek aranır, ardından kredi seçeneklerini değerlendirmek için bankalarla görüşmeler yapılır. Paranın zaman içerisindeki değerini göz önünde bulundurarak, kira öder gibi ev sahibi olmak gibi farklı ev satın alma yöntemlerini araştırmanız faydalı olacaktır. Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmanın maliyeti
Ülkemizdeki mevcut banka kredi kullanımlarında son yayınlanan BDDK kararları gereği taşınmaz değerinin %60 veya durumuna göre %80’ine kadar finansman sağlanmaktadır. Örneğin %3,06 faiz oranıyla 4.000.000 TL değerinde sıfır bir ev satın almak (bu bedelde ikinci el bir ev satın almak isterseniz peşinat oranı %50 olmaktadır) istediğinizde, %20 oranında bir peşinat ödemeniz gerekecektir; bu da 800.000 TL’lik bir birikim anlamına gelir. Geriye kalan 3.200.000 TL’yi krediyle karşılamak isterseniz, 10 yıl vadeli bir kredi için aylık taksit ödemeniz 100.623 TL ve toplam geri ödeme tutarınız yaklaşık 12.074.787 TL olacaktır. Ancak, bu sürenin sonunda evinizin değerinin yaklaşık ödediğiniz fiyatın üstüne çıkması öngörülmektedir. Bu durum, ev sahibi olmanın uzun vadede önemli bir yatırım aracı olabileceğini göstermektedir.
RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi ile Maliyet
RUUF ile bir ev almak istediğinizde maliyeti nasıl olur? Şimdi bunu bir örnek üzerinden inceleyelim. 4.000.000 TL’lik bir ev beğendiniz bu evi RUUF ile aylık ne kadar ödeyerek alabileceğinize bakalım.
Tüm bu verilere dayanarak, konut kredisi ile ev almanın mantıklı olup olmadığını değerlendirdiğiniz senaryoda peşinatınız varsa, ödemeleri uzun vadeye yaymak sizin için uygun ve sürdürülebilirse, ayrıca avantajlı bir konut kredisi bulabiliyorsanız, bu seçeneği düşünebilirsiniz. Eğer yeterli peşinatınız yoksa ancak aylık ödeme yapma kapasiteniz bulunuyorsa, RUUF Parça Parça Sahiplik Sistemi, bankaların konut kredisi sağlamadığı durumlarda evinizin içinde yaşarken bankadan temin edeceğiniz konut kredisinde, ihtiyaç duyacağınız peşinatı veya daha fazlasını biriktirebilmeniz ve nihayetinde bu evin (içinde yaşadığınız) sahibi olmanıza olanak tanıyacaktır. En Doğru Karar
Sizler için ev alma seçeneklerini örneklendirerek detaylı bir şekilde incelemeye çalıştık. Kirada oturmak mı yoksa ev almak mı? Buna karar verecek olan sizsiniz. Bütçenize uygun ödeme seçeneğini kendinizin belirlediği yeni nesil bir çözüm arıyorsanız RUUF’u tavsiye edebiliriz. Ev Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? yazımızı da okuyarak daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.