Yabancı biri Türkiye'den ülkemizdeki yasal sınırlamalar çerçevesinde ev alabilir.
Bu sınırlamalar şu şekildedir:
"Yabancıların ülkemizde satın alabilecekleri taşınmazların yüz ölçümü toplamı 30 hektar ile sınırlıdır. Askeri makamlardan izin alınması gerekmektedir. Taşınmaz mülk, güvenlik bölgesi içerisindeyse satışı gerçekleşmez."
Yabancılar ülkemizden ev alırken hem yatırım amaçlı hem de vatandaşlık alma hakkını düşünerek hareket ediyorlar. Özellikle İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerden kira çarpanı ve kazanç getirisi yüksek yerleri seçiyorlar. Turistik yerlerde müstakil ve ferah konutlar tercih ettikleri gibi merkezi konumda olan rezidans daire de tercih edebiliyorlar. Bu durum kişilerin yaşam tercihlerine göre farklılık gösterebiliyor.
Yabancılar en çok nereden konut alıyor?
Yabancılar en çok büyük şehirlerden ev alıyorlar. Örneğin; İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere Adana, Antalya ve Bursa’yı tercih ediyorlar. İstanbul pek çok alanda olduğu gibi gayrimenkul konusunda da her zaman ilk tercih edilen yerlerden oluyor.
Tercih sebebi olması da çok mantıklı çünkü markalı konut seçeneği oldukça yüksek. Böylelikle kazanç getirisi yüksek ortak kullanım alanları da olan lüks daireler, rezidanslar bulmak kolaylaşıyor.
Vatandaşlık almak için ne kadarlık ev almak lazım?
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'ne göre yabancıların vatandaşlık alabilmeleri için en az 400.000 ABD doları değerinde bir gayrimenkul satın almaları gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca taşınmazların tapusuna takyidat teşkil edecek şekilde 3 yıl süreyle satılmaması kaydıyla istisnai olarak Türk vatandaşlığı verilir. Daha sonra yabancılar ilgili taşınmaz/mülkler için tapu devrini Tapu Müdürlüğü'ne kaydettirmelidir. Belirtilen tutarın ispatı olarak, Borsa Komisyonu tarafından akredite edilmiş ve geçerli lisansa sahip bir Değerleme Şirketi tarafından değerleme standardına uygun ve piyasa değerini gösteren bir değerleme raporunun düzenlenmesi gerekmektedir.
Yabancılar ayrıca 500.000 ABD doları tutarında bir yatırımı gayrimenkul yatırım fonlarından birine yatırım yaparak da vatandaşlık alabilirler.
Yabancılar ev alırken hangi evraklar gerekli?
Yabancı kişilerin ev satın almak için Tapu Sicil Müdürlü’ğüne başvuru yapması gerekmektedir. Tapu Sicil Müdürlü’ğüne yapılan başvurularda istenen belgeler;
- 3 ay içinde SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketinden hazırlatılmış değerleme raporu,
- Pasaport ya da kimlik belgesi,
- Taşınmazın tapu belgesi,
- DASK,
- Emlak beyan belgesinin ilgili belediyeden alınması,
- Satıcının ve alıcının son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı (Alıcı için 2 adet, satıcı için 1 adet),
- Türkçe bilmeyen yabancılar için yeminli tercüman ve iki tanık,
- Vekaletname ülkemizde düzenlenmişse onunla işlem yapabilmek için tercümesi ile birlikte vekaletnamenin aslı ya da onaylı örneği gerekir.
Ülkemizden gayrimenkul almak isteyen yabancıların, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş, Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilen ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekmektedir.
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşların, konut satın alırken [konut kredisine](https://www.ruuf.com.tr/konut-kredisi/) başvurma hakkı da bulunuyor. Krediden faydalanmak istediklerinde başvuru yapabilmek için şahsi olarak bankaya gidip başvurmaları gerekiyor. Kendileri gidemiyorsa da avukatının ya da tanıdığı bir kişinin tüm hakları üzerine aldığı bir vekaletnameyle işlem yapması gerekiyor.
Yabancılara Taksitle Ev
RUUF ve gurbetçi mortgage gibi sistemler ile taksitle ev almak artık çok daha kolay. Özellikle RUUF’un Parça Parça Sahiplik Sistemi sayesinde size özel ödeme kolaylığının yanında evinize hemen yerleşebilmenin verdiği rahatlık paha biçilemez. Siz de huzurlu bir yaşam için daha fazla beklemek istemiyorsanız portföyümüzdeki evleri inceleyip bize ulaşabilirsiniz. Örneğin; İstanbul'daki satılık evler incelenerek kira getirileri öngörülebilir.